21 березня – Всесвітній день лісів.

21 березня – Всесвітній день лісів.
Ліси називають «легенями планети»: вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Ліс – середовище існування приблизно 3/4 усіх видів рослин, тварин і грибів, що є на нашій планеті. Ліс є частиною культурно-історичного середовища, під впливом якого формуються культура і звичаї цілих народів, ліс – джерело роботи та матеріального благополуччя значної частини населення. Ліс забезпечує деревиною і продуктами її переробки, харчовими і лікарськими ресурсами та іншими матеріальними цінностями.
Всесвітній день лісів святкують у день весняного рівнодення в Північній півкулі, який за традицією вважають першим днем весни і символом нового життя та нових починань. У Південній півкулі цей день є днем осіннього рівнодення, але в будь-якому випадку цей період є сприятливим для садіння та росту дерев. Загальна площа лісів на Землі – 38000000 км2 – це близько 1/3 суходолу.
Амазонські тропічні дощові ліси займають площу 6000000 км2 і продукують 20% від загальної кількості кисню на планеті.
Лише 82% усіх вирубаних у світі лісів відновлюються при­родним шляхом або за участі людини. Кожного року планета безповоротно втрачає 95 млн дерев. Щоб урятувати від вирубування одне дерево, необхідно зібрати для вторинної переробки близько 80 кг паперу.
Кожної секунди Земля втрачає 1,5 га недоторканого лісу – своїх природних легенів, місця існування величезної кількості живих організмів. Впродовж життєвого циклу людина використовує близько 100 м3 деревини – це невеликий гай. Для виготовлення одного листа паперу формату А4 потрібно від 13 до 21 г якісної де­ревини, а для однієї книги – близько 5 кг деревної сировини. За годину гектар лісу поглинає стільки вуглекислого газу, скільки за годину видихають 200 людей.
Ліс несе терапевтичне значення для психіки людини. У вільний час на свіжому повітрі, активні ігри, краса пейзажу і лісова прохолода благотворно впливають на організм. Лісотерапія допомагає зняти втому, знизити напругу і поліпшити настрій.
Закликаємо всіх пам’ятати про цінність та значення лісів для природи і життя людей у світі і в Україні. ВІДЕО

Кiлькiсть переглядiв: 73