14 ГРУДНЯ - ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛАДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС.

Чорнобильська катастрофа 1986 року вважається наймасштабнішою та найвідомішою серед подібних техногенних аварій у світі. Вона навчила ставитися з пересторогою до «мирного атому» — виявилося, що він може бути дуже небезпечним. Від людей, на долю яких випало ліквідовувати наслідки від вибухів ядерного реактора, залежала безпека не лише України, а й усієї планети. Щороку 14 грудня українці віддають шану ліквідаторам наслідків Чорнобильської аварії. Попри те, що День ліквідатора офіційно встановлений лише в 2006 році, відзначають його з 1986-го — тоді вперше ліквідатори зібралися, щоб разом згадати про трагічні весняні події.

Чому для вшанування ліквідаторів аварії обрали саме 14 грудня?

В рік катастрофи 14 грудня радянський уряд офіційно оголосив про те, що четвертий енергоблок накрили захисним саркофагом. Відтоді учасників його спорудження та всіх ліквідаторів вшановують саме в цей день.

Скільки всього людей вважаються ліквідаторами?

600 тисяч — така кількість тих, хто брав участь у ліквідації катастрофи протягом всього часу після неї.

Як відзначила держава перших рятувальників на ЧАЕС?

28 перших ліквідаторів нагородили державними нагородами СРСР та України — різними орденами та відзнаками. На жаль, майже всі нагороджені посмертно.

Коли ЧАЕС знову почала працювати після катастрофи?

Перший енергоблок на Чорнобильській атомній станції було запущено вже у жовтні 1986 року.

Чому атомну станцію в Чорнобилі зрештою закрили?

Станцію змушені були закрити через потенційну небезпеку, численні проблеми в роботі решти енергоблоків та тиску міжнародного співтовариства. Український уряд в березні 2000 року прийняв рішення про закриття станції.

Коли Чорнобильську АЕС зупинили назавжди?

У 2000 році станцію нарешті остаточно закрили. Це відбулося 15 грудня.Якщо хтось ще не бачив популярного серіалу «Чорнобиль», що вийшов у 2019 році — це привід подивитися фільм, присвячений аварії, її ліквідації та пошуку причин.

День ліквідатора аварії на ЧАЕС – це нагадування про героїчну працю людей, які в нелюдських умовах зупинили радіоактивне забруднення та за шість місяців потому збудували укриття й змогли повернути атомну електростанцію до робочого стану.

Один з численних уроків Чорнобилю полягає в тому, щоб твердо знати, як діяти в подібних екстремальних ситуаціях. Очільникам країни треба вміти говорити з людьми не лише у свята, а й у часи випробувань. Людські жертви в цій катастрофі відбулися головним чином тому, що люди були не обізнані та не мали потрібного захисту.

Ліквідаторів аварії на ЧАЕС не треба довго шукати — вони живуть поруч з нами. Серед них багато таких, що отримали інвалідність та потребують підтримки й допомоги.

За можливості варто допомагати людям, які ціною власного здоров’я захистили від розповсюдження радіоактивного забруднення не тільки власну країну, а й фактично увесь світ.

День ліквідатора нагадує всім, що пошана й пам’ять важливі не лише для героїв цього дня, але й для нашого спільного майбутнього. Для того, щоб подібне лихо більше ніколи не повторювалося, відповідальні особи мають бути компетентними, а громадяни — поінформованими.

ВІДЕО

Кiлькiсть переглядiв: 49