З Днем Державного прапора України!

23 серпня День Державного Прапора України.

Прапор - полотнище, на якому зображені певні символи.

Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, зі співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Прапор як символ виник за античних часів. Спершу прапор використовувався в країнах Європи і поширився на українські землі в добу Середньовіччя.

Найдавніші українські прапорні полотнища були трикутно-клинової форми.

На зламі XIII–XIV ст. з’явилися чотирикутні прапори з клиновими полотнищами на вільному кінці.

Прапори (корогви) набули широкого застосування в героїчну козацько-гетьманську добу. У козацькому війську було, в основному, три роди корогв: 1 – корогва всього війська або гетьманська, 2 – корогви полкові, 3 – сотенні.

В роки національно-визвольної війни 1648-1657 рр. козацьке військо використовувало прапори різних кольорів

Першу спробу створити прапор з двох горизонтальних смуг жовто-синіх кольорів здійснила Головна Руська Рада у червні 1848 р. на міській ратуші Львова.

Ці колірні сполучення швидко поширились на українські землі, що перебували на той час у складі Австро-Угорщини, а після революції 1905 – 1907 рр. у Росії – і в Наддніпрянській Україні.

13 березня 1917 р. до Києва із заслання повернувся Михайло Грушевський - ініціатор та співавтор найголовніших документів Центральної Ради. А над будівлею Центральної Ради було ухвалено підняти жовто-блакитний прапор.

13 березня 1918 р. у Наказах по морському відомству УНР зазначено:

«2) Прапором Українського військового флоту є полотнище в двох – блакитному і жовтому – кольорах. В кряжі блакитного кольору – історично золотий тризуб з білим внутрішнім полем в ньому.

3) Прапором Українського торговельного флоту є полотнище в двох – блакитному і жовтому кольорах…

5) З часу проголошення цього закону всі російські військові та транспортні кораблі на Чорному і Азовському морях піднімають вищезгадані прапори Української Народної Республіки».

22 березня 1918 р. Центральна Рада ухвалила «Закон про Державний прапор республіки», яким затвердила жовто-блакитний прапор символом УНР.

У 1918 р., у період Гетьманату П. Скоропадського, порядок кольорів було змінено на синьо-жовтий. Таким він залишився і в період влади Директорії.

У період боротьби радянської влади з Українською Народною Республікою та Українською Державою (1917 – початку 1919 рр.) синьо-жовтим прапором користувалися (в різних варіантах) в Україні й більшовики.

Лише з 1919 р. з ідеологічних міркувань прапор УСРР став мати червоний колір з абревіатурою назви республіки, облямованою золотою рамкою.

Після проголошення незалежності України Верховна Рада України 28 січня 1992 р. ухвалила постанову «Про затвердження державним прапором України Національного прапора».

І сьогодні наш синьо-жовтий прапор майорить у кожному місті і селі України.

/Files/images/2022/8/изображение_viber_2022-08-23_07-48-20-755.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 105